Dječje filmsko i videostvaralaštvo

Nedjelja, 2009-03-29

U okviru 13. sajma zdravlja održat će se i prikaz Dječjeg filmskog i videostvaralaštva u funkciji javnog zdravstva. Festival se održava u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Smotra se organizira pod pokroviteljstvo Hrvatskog filmskog saveza. Autor ideje jeste Duško Popović, novinar.

 

>> više Djecje filmsko videostvaralastvo - projekcije

 

Filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva - Promjena putem filma

 

Dojam ili doživljaj je 99% života. Svega 1% našeg životnog sadržaja jest događaj u stvarnosti. Živimo, dakle, sa svojim dojmovima. Uz dojmove osim znanja i predrasuda veliku ulogu našeg unutrašnjeg života su osjećaji. Osjećaj je odnos pojedinca prema okolini i prema samome sebi. Kod dojmova i osjećaja go­vo­rimo o unutrašnjoj stvarnosti koja se često kontrolira, uglavnom, zbog straha od iskrene tj. "gole" izloženosti vanjskom svijetu kojega se doživljava neprija­teljski a, osim toga, sud o samome sebi obiluje niskim stupnjem samopoštovanja. Među ljudima postoji komunikacija, težnja za objedinjavanjem doživlja­ja. Nerijetko se osoba nalazi u dvojbi pokazati ili skriti svoje osjećaje. Bez vanj­skog izraza unu­trašnjeg doživljaja nema komunikacije, a s "odavanjem" sebe gubimo lažni prestiž kojega je većina ljudi izgradila tijekom svojega života. Kompromis je često rje­še­nje; dio se doživljaja skrije, dio se pokaže, a najveći dio se modificira tj. "frizira". Kada iskreni doživljaji ne bi, unatoč kontroli, probijali blokadu daleko bismo bili od razumijevanja svojega sugovornika. Mimika, pokret, odijevanje, način go­vo­ra, ponašanje i slično izražavaju 93% našeg komunikacij­skog sadržaja a riječi­ma pri­pa­da samo 7%. Stoga je, za razumijevanje bližnjega, važno dobro poznava­nje ne­ver­balne komunikacije. No, smiješak, jedva vidljiv trzaj lica, promjena visine tona ili ritma tijekom govora nije uvijek zamjetljiv. A te se pojave mogu najpri­mje­renije i trajno zabilježiti kamerom. U kasnijoj se reprodukciji pojedina pojava iz područja neverbalne komunikacije može usporiti ili čak zaustaviti i tada postaje očit iskaz i prikaz dojmova i osjećaja snimljene osobe. Vještina snimatelja jest uočiti i zabilježiti tipičan položaj tijela, namještanje ustiju ili pritajen pogled. To je moguće dobrim poznavanjem povezanosti tijela i osjećaja. Snimatelj se na taj na­čin, tijekom svoje prakse, educira za neverbalnu komunikaciju. Montažer ističe sporne detalje te tako i on uči sebe ali i gledatelje koji prihvaćaju nove spoznaje kroz vizualni i senzacionalistički prikaz novih osjećaja putem, do tada, nepoznatih komunikacijskih kanala. Uz pozitivne emocije važno je prikazati i negativne jer tek kada spoznamo što nismo prepoznat ćemo to što jesmo.

A kako se snimljeni materijali mogu koristiti u terapijske svrhe? Samim izborom tema. Najčešći uzročnik većine poremećaja su stresovi, a stresovi su odgo­vori na traume. Traume nisu samo općenite. One imaju i osobni karakter. U ovis­no­sti o razvojnom putu i naučenim opasnostima pojedinac reagira na, za druge, jedva vidljive traume. Pa i sam često nije svjestan što ga je potreslo. Traume, od­nosno reakcije na traume-stresovi nakupljaju se i odjednom dovedu i prevedu oso­bu iz zdravlja u privremeni ili trajni poremećaj zdravlja. Snimak tih "sitnica" kao i jedva vidljivih reakcija pomaže mnogima prepoznavanju traumatskih okolnosti. Njih treba izbjegavati ili ih moramo osvijestiti i time umanjiti njihov učinak.

Klinika za psihološku medicinu KBC Zagreb

 

Prvi susret pod nazivom Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva održan je 13. srpnja 2007. godine, u sklopu 14. Ljetne škole unapređenja zdravlja u Motovunu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske mreže zdravih gradova. Prikazani su filmovi Pero, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Sara, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja, Sa razvedenih obala, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Krešo, Centra tehničke kulture, Zaprešić i Mouli moužek Pinky, OŠ Rudeš, Zagreb. Isti je program prikazan i na Motovun Film Festivalu, srpnja 2007. godine, te na Sajmu zdravlja, održanom travnja 2008. godine u Vinkovcima.

Uspjeh prvoga susreta naveo je organizatore i na održavanje drugog susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, koji se odvijao od 28. do 30. lipnja 2008. godine u Motovunu, kao dio službenoga programa 15. Ljetne škole unapređenja zdravlja. Prikazani su filmovi:

Kapljice

Škola animiranog filma Čakovec

(DVD, animirani, 2007, 1 min 53 sek)

Voditelji Edo Lukman, Jaminka Bijelić Ljubić

 

Vesela storija o tri personificirane kapljice mlijeka, nenametljiva poruka o zdravoj prehrani, samostalan rad jedanaestogodišnje djevojčice

 

Novi život

OŠ Malešnica, Zagreb

(DVD, dokumentarni, 2007, 7 min 9 sek)

Voditeljica Sanja Bosak

 

Izbor teme o zagrebačkom kazalištu slijepih već je sam po sebi dobra formula za uspješan i privlačan film o sljepoći kako ju vide djeca

 

Sretno dijete

OŠ Marije Jurić Zagorke, Filmska družina ZAG, Zagreb

(Mini DV/DV cam, dokumentarni, 2007, 6 min 51 sek)

Voditeljice Melita Horvatek Forjan, Nataša Jakob

 

Sudbina dječaka Filipa, učenika s posebnim potrebama, viđena ponajviše očima njegove majke

 

Podgora 210 A

OŠ Janka Leskovara, Pregrada i Autorski studio-ffv, Zagreb

(Mini DV, dokumentarni, 2007, 6 min 30 sek)

Voditelj Milan Bunčić

 

Socijalno osjetljiva reportaža o samohranoj majci četvoro djece koja se osjeća posve sama, izgubljena i bez pomoći društva u kojem živi

 

Dečko koji može sve

OŠ Rudeš, Zagreb

(DVD, dokumentarni, 2007, 8 min 33 sek)

Voditeljice Mirjana Jukić, Katica Šarić

 

Čudesna želja djeteta s invaliditetom za životom, film koji budi vjeru u život i onima kojima je najteže

 

Križni put

OŠ Rudeš, Zagreb

(VHS, dokumentarni, 2007, 10 min)

Voditeljice Katica Šarić, Mirjana Jukić

 

Tragična priča o starijem bratu - teškom ovisniku, koju je unutar obitelji, s njegovim i njihovim znanjem i privolom, snimio mlađi brat

 

Oba su programa prikazana i u sklopu simpozija s međunarodnim sudjelovanjem Štamparova načela i suvremeni zdravstveni izazovi, održanog 3. i 4. listopada 2008. godine na Školi narodnog zdravlja «Andrija Štampar», koja je prihvatila pokroviteljstvo nad održavanjem susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva.

U Hrvatskoj djeluje više od 120 školskih filmskih klubova u osnovnim školama, a svake godine učenici od petih do osmih razreda snime više stotina igranih, dokumentarnih i animiranih filmova odnosno TV-reportaža, s najrazličitijim temama. Zadnjih je nekoliko godina sve više učeničkih radova koji se bave javnozdravstvenim problemima.

U završnoj je fazi pripreme publikacija koja kroz tekstove uglednih javnozdravstvenih i filmskih eksperata govori o važnosti i mogućnostima praktične primjene učeničkih filmova sa javnozdravstvenom tematikom, od prikazivanja studentima medicinskih, filozofskih i edukacijsko-rehabilitacijskih fakulteta do ilustriranja stručnih predavanja.

Treći susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva održat će se koncem lipnja 2009. godine, na 16. Ljetnoj školi unapređenja zdravlja u Motovunu.

Na Sajmu zdravlja u Vinkovcima od 24. do 26. travnja 2009. godine bit će prikazan naprijed navedeni program s drugoga susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i održan okrugli stol o značenju i važnosti poruka dječjeg stvaralaštva u javnozdravstvenom ozračju.

Autor i organizator susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva jeste Duško Popović, novinar. Kontakt: 098 94 34 679, Mandica sanković, kordinatorica 13. sajma zdravlja mob: 098 97 24 054.

 

Uklanjanje azbesta

Utorak, 13.02.2018

 

www.vinkovci.hr

www.nevkos.hr

 

 

Obrazac možete popuniti i putem web verzije ovdje

Javni poziv i obrazac u PDF-u

 

Više podataka o otpadu koji sadrži azbest možete naći ovdje


21. Sajam zdravlja

Srijeda, 11.10.2017
21. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 21.-23. 04. 2017. godine.
Pročitajte više...

20. Sajam zdravlja

Ponedjeljak, 25.04.2016
20. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 15.-17. 04. 2016. godine.
Pročitajte više...

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU STRUČNOG USAVRŠAVANJA u POREČU 29. 06. 2015.

Utorak, 09.02.2016
OBAVIJEST O ODRŽAVANJU STRUČNOG USAVRŠAVANJA u POREČU 29. 06. 2015., u sklopu 22. MOTOVUNSKE LJETNE ŠKOLE UNAPREĐENJA ZDRAVLJA
Pročitajte više...

19. Sajam zdravlja

Petak, 17.04.2015
19. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 17.-19. 4. 2015. godine. U svrhu izdavanja potvrdnice za stručno usavršavanje, obvezno popuniti e prijavu...
Pročitajte više...Glavni sadržaj Sajam zdravlja Foto galerija Dodatni sadržaj