Dječje filmsko i videostvaralaštvo

Nedjelja, 2009-03-29

U okviru 13. sajma zdravlja održat će se i prikaz Dječjeg filmskog i videostvaralaštva u funkciji javnog zdravstva. Festival se održava u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Smotra se organizira pod pokroviteljstvo Hrvatskog filmskog saveza. Autor ideje jeste Duško Popović, novinar.

 

>> više Djecje filmsko videostvaralastvo - projekcije

 

Filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva - Promjena putem filma

 

Dojam ili doživljaj je 99% života. Svega 1% našeg životnog sadržaja jest događaj u stvarnosti. Živimo, dakle, sa svojim dojmovima. Uz dojmove osim znanja i predrasuda veliku ulogu našeg unutrašnjeg života su osjećaji. Osjećaj je odnos pojedinca prema okolini i prema samome sebi. Kod dojmova i osjećaja go­vo­rimo o unutrašnjoj stvarnosti koja se često kontrolira, uglavnom, zbog straha od iskrene tj. "gole" izloženosti vanjskom svijetu kojega se doživljava neprija­teljski a, osim toga, sud o samome sebi obiluje niskim stupnjem samopoštovanja. Među ljudima postoji komunikacija, težnja za objedinjavanjem doživlja­ja. Nerijetko se osoba nalazi u dvojbi pokazati ili skriti svoje osjećaje. Bez vanj­skog izraza unu­trašnjeg doživljaja nema komunikacije, a s "odavanjem" sebe gubimo lažni prestiž kojega je većina ljudi izgradila tijekom svojega života. Kompromis je često rje­še­nje; dio se doživljaja skrije, dio se pokaže, a najveći dio se modificira tj. "frizira". Kada iskreni doživljaji ne bi, unatoč kontroli, probijali blokadu daleko bismo bili od razumijevanja svojega sugovornika. Mimika, pokret, odijevanje, način go­vo­ra, ponašanje i slično izražavaju 93% našeg komunikacij­skog sadržaja a riječi­ma pri­pa­da samo 7%. Stoga je, za razumijevanje bližnjega, važno dobro poznava­nje ne­ver­balne komunikacije. No, smiješak, jedva vidljiv trzaj lica, promjena visine tona ili ritma tijekom govora nije uvijek zamjetljiv. A te se pojave mogu najpri­mje­renije i trajno zabilježiti kamerom. U kasnijoj se reprodukciji pojedina pojava iz područja neverbalne komunikacije može usporiti ili čak zaustaviti i tada postaje očit iskaz i prikaz dojmova i osjećaja snimljene osobe. Vještina snimatelja jest uočiti i zabilježiti tipičan položaj tijela, namještanje ustiju ili pritajen pogled. To je moguće dobrim poznavanjem povezanosti tijela i osjećaja. Snimatelj se na taj na­čin, tijekom svoje prakse, educira za neverbalnu komunikaciju. Montažer ističe sporne detalje te tako i on uči sebe ali i gledatelje koji prihvaćaju nove spoznaje kroz vizualni i senzacionalistički prikaz novih osjećaja putem, do tada, nepoznatih komunikacijskih kanala. Uz pozitivne emocije važno je prikazati i negativne jer tek kada spoznamo što nismo prepoznat ćemo to što jesmo.

A kako se snimljeni materijali mogu koristiti u terapijske svrhe? Samim izborom tema. Najčešći uzročnik većine poremećaja su stresovi, a stresovi su odgo­vori na traume. Traume nisu samo općenite. One imaju i osobni karakter. U ovis­no­sti o razvojnom putu i naučenim opasnostima pojedinac reagira na, za druge, jedva vidljive traume. Pa i sam često nije svjestan što ga je potreslo. Traume, od­nosno reakcije na traume-stresovi nakupljaju se i odjednom dovedu i prevedu oso­bu iz zdravlja u privremeni ili trajni poremećaj zdravlja. Snimak tih "sitnica" kao i jedva vidljivih reakcija pomaže mnogima prepoznavanju traumatskih okolnosti. Njih treba izbjegavati ili ih moramo osvijestiti i time umanjiti njihov učinak.

Klinika za psihološku medicinu KBC Zagreb

 

Prvi susret pod nazivom Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva održan je 13. srpnja 2007. godine, u sklopu 14. Ljetne škole unapređenja zdravlja u Motovunu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske mreže zdravih gradova. Prikazani su filmovi Pero, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Sara, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja, Sa razvedenih obala, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Krešo, Centra tehničke kulture, Zaprešić i Mouli moužek Pinky, OŠ Rudeš, Zagreb. Isti je program prikazan i na Motovun Film Festivalu, srpnja 2007. godine, te na Sajmu zdravlja, održanom travnja 2008. godine u Vinkovcima.

Uspjeh prvoga susreta naveo je organizatore i na održavanje drugog susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, koji se odvijao od 28. do 30. lipnja 2008. godine u Motovunu, kao dio službenoga programa 15. Ljetne škole unapređenja zdravlja. Prikazani su filmovi:

Kapljice

Škola animiranog filma Čakovec

(DVD, animirani, 2007, 1 min 53 sek)

Voditelji Edo Lukman, Jaminka Bijelić Ljubić

 

Vesela storija o tri personificirane kapljice mlijeka, nenametljiva poruka o zdravoj prehrani, samostalan rad jedanaestogodišnje djevojčice

 

Novi život

OŠ Malešnica, Zagreb

(DVD, dokumentarni, 2007, 7 min 9 sek)

Voditeljica Sanja Bosak

 

Izbor teme o zagrebačkom kazalištu slijepih već je sam po sebi dobra formula za uspješan i privlačan film o sljepoći kako ju vide djeca

 

Sretno dijete

OŠ Marije Jurić Zagorke, Filmska družina ZAG, Zagreb

(Mini DV/DV cam, dokumentarni, 2007, 6 min 51 sek)

Voditeljice Melita Horvatek Forjan, Nataša Jakob

 

Sudbina dječaka Filipa, učenika s posebnim potrebama, viđena ponajviše očima njegove majke

 

Podgora 210 A

OŠ Janka Leskovara, Pregrada i Autorski studio-ffv, Zagreb

(Mini DV, dokumentarni, 2007, 6 min 30 sek)

Voditelj Milan Bunčić

 

Socijalno osjetljiva reportaža o samohranoj majci četvoro djece koja se osjeća posve sama, izgubljena i bez pomoći društva u kojem živi

 

Dečko koji može sve

OŠ Rudeš, Zagreb

(DVD, dokumentarni, 2007, 8 min 33 sek)

Voditeljice Mirjana Jukić, Katica Šarić

 

Čudesna želja djeteta s invaliditetom za životom, film koji budi vjeru u život i onima kojima je najteže

 

Križni put

OŠ Rudeš, Zagreb

(VHS, dokumentarni, 2007, 10 min)

Voditeljice Katica Šarić, Mirjana Jukić

 

Tragična priča o starijem bratu - teškom ovisniku, koju je unutar obitelji, s njegovim i njihovim znanjem i privolom, snimio mlađi brat

 

Oba su programa prikazana i u sklopu simpozija s međunarodnim sudjelovanjem Štamparova načela i suvremeni zdravstveni izazovi, održanog 3. i 4. listopada 2008. godine na Školi narodnog zdravlja «Andrija Štampar», koja je prihvatila pokroviteljstvo nad održavanjem susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva.

U Hrvatskoj djeluje više od 120 školskih filmskih klubova u osnovnim školama, a svake godine učenici od petih do osmih razreda snime više stotina igranih, dokumentarnih i animiranih filmova odnosno TV-reportaža, s najrazličitijim temama. Zadnjih je nekoliko godina sve više učeničkih radova koji se bave javnozdravstvenim problemima.

U završnoj je fazi pripreme publikacija koja kroz tekstove uglednih javnozdravstvenih i filmskih eksperata govori o važnosti i mogućnostima praktične primjene učeničkih filmova sa javnozdravstvenom tematikom, od prikazivanja studentima medicinskih, filozofskih i edukacijsko-rehabilitacijskih fakulteta do ilustriranja stručnih predavanja.

Treći susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva održat će se koncem lipnja 2009. godine, na 16. Ljetnoj školi unapređenja zdravlja u Motovunu.

Na Sajmu zdravlja u Vinkovcima od 24. do 26. travnja 2009. godine bit će prikazan naprijed navedeni program s drugoga susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i održan okrugli stol o značenju i važnosti poruka dječjeg stvaralaštva u javnozdravstvenom ozračju.

Autor i organizator susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva jeste Duško Popović, novinar. Kontakt: 098 94 34 679, Mandica sanković, kordinatorica 13. sajma zdravlja mob: 098 97 24 054.

 

22. Sajam zdravlja

Četvrtak, 10.01.2019

 

Poziv za radionicu: eDozvola – novosti u sustavu i prikaz podataka u ISPU

koja će se održati

dana 20. 04. 2018. godine, od 12.00 do 14.00 sati

u Vinkovcima, u hotelu Slavonija, Duga ulica 1, (VIP-dvorana)  

(broj 9.5 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

 

Poziv za radionicu: Prosystem-sanacija kapilarne vlage

koja će se održati

dana 21. 04. 2018. godine, od 12.30 do 14.00 sati

u Vinkovcima, Poljoprivredni fakultet, H. D. Genschera16e 

(broj 9.6 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

Poziv za radionicuGrad i ja:

Mala škola arhitekture – Prostor i ja

koja će se održati

dana 21. 04. 2018. godine, od 12.30 do 14.00 sati

dvorana Poljoprivrednog fakulteta Vinkovci, H. D. Genschera 16E 

(broj 9.7 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

Skica rasporeda štandova

Najava 22. sajma zdravlja

Program 22. sajma zdravlja

 

Poziv gradonačelnika Ivana Bosančića, mag. oec. / Invitation of the mayor Ivan Bosančić, mag. oec.

Poziv prof. Šogorić, dr. med., nacionalna koordinatorica HMZG / Invitation of prof. Šogorić, dr. med., national coordinator HMZG

Poziv župana Bože Galića, dipl. ing. / Invitation of Mayor of Vukovarsko-srijemska County, Božo Galić

 

Središnja tema: 
Zdravlje, komunikacije, mediji & 
intersektorska suradnja

Središnja tema: 

Zdravlje, komunikacije, mediji &

intersektorska suradnja

 

Karika koja nam nedostaje - Medijska strategija i komunikacija za zdravlje

 

 

Smještaj / Accommodation

 

Hotel Admiral

 

Hotel Villa Lenije

 

Hotel Slavonija

 

Hotel Gem

 

Hostel Kristal

 

Hostel Plus

 

Hotel Kunjevci

 

Hotel Cibalia

 

Hotel Lady-M

 

 

 

VINKOVCI, U vinkovačkom Dječjem vrtiću Bajka u srijedu je održan Eko projektni dan koji predstavlja dio aktivnosti te predškolske ustanove u sklopu stjecanja statusa eko vrtića.


“Zadatak nam je očistiti okoliš, sortirati otpad, zasaditi cvijeće, pokostiti travu u dvorištu našega vrtića, urediti prilaz vrtiću te održati eko radionicu. Sve to činimo u suglasju i podršci s roditeljima te gradskim vlastima i tvrtkama Cvijećarstvo i Nevkoš čiji nam djelatnici pomažu u provedbi aktivnosti”, kazala je ravnateljica Bajke Ana Zulumović.

 

Također je navela kako je Eko projektni dan održan u sklopu 22. Sajma zdravlja koji već više od dva desetljeća promiče zdravi život i projekte vezane uz očuvanje i unaprijeđenje zdravlja i zaštite okološa. 

Iz Bajke očekuju kao bi status eko vrtića mogli dobiti u svibnju. 

 

Podršku sjtecanju statusa eko vrtića koji se provodi u sklopu projekta Udruge Lijepa naša iz Zagreba, daju i vinkovačke gradske vlasti. Po riječima pročelnice za društvene djelatnosti u Gradu Vinkovcima Andeje Vinković Grad Vinkovci aktivan je sudionik projekta stjecanja statusa eko vrtića i škola, a koji je u Vinkovcima do sada stekla jedino Poljoprivredno šumarska škola.

 

Željko Draženović

 

 

 

 

 

Ususret 22. Sajmu zdravlja održane radionice za djelatnike  javne uprave i samouprave

VINKOVCI, U okviru 22. Sajma zdravlja koji se održava od 20. do 22. travnja u Vinkovcima, u vinkovačkom hotelu Gem u srijedu je održana radionica namjenjena medijskoj edukaciji službenika javne uprave I samouprave I javnih ustanova na kojoj su okupljenima o “tajnama” novinarskog zanata te što novinari očekuju od javne uprave govorili dugogodišnji novinari Željko Draženović I Branimir Bradarić iz Udruge za medijsku kulturu, pluralizam I komunikacju Press+.

Ovo je prvo događanje u okviru 22. Sajma zdravlja koji za središnju temu ima “Zdravlje, mediji, komunikacije I intersektorska suradnja”, a kojim želimo educirati službenike I djelatnike javne uprave kako da lakše komuniciraju s medijima I novinarima”, kazala je koordinatorica 22. Sajma zdravlja Mandica Sanković dodajući kako će mediji biti sastavni dio I budućih Sajmova zdravlja jer je riječ o profesiji koja je povezana sa gotovo svim područjima života i bez koje je nemoguće komunicirati s javnosti.

Tijekom trosatne radionice, polaznici su educirani o značaju medija, potrebi veće transparentnosti javne uprave I samouprave u komunikaciji s novinarima, pisanju sažetaka te priopćenja za javnost kao I drugim oblicima komunikacije s medijima.

Uvijek je lijepo kada imate otvorenju suradnju I komunikaciju na relaciji predavač-polaznik, što je bio slučaj I na ovoj radionici čiji su polaznici pokazali veliki interes za stjecanjem novih I unaprijeđenje već postojećih znanja kada je u pitanju komunikacija s javnosti posredovanjem masovnih medija”, kazao je Željko Draženović.

U raspravi, nakon teoretskog I praktičnog dijela, otvorena su brojna pitanja o načinima funkcioniranja medija te prilagodbe javnih službi u načinima pristupa medija, a polaznicima je upućen I poziv da nazoče I radionicama koje će se na temu medija I komunikacija održati I u sklopu 22. Sajma zdravlja koji zajednički organiziraju Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija I Hrvatska mreža zdravih gradova uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja.

 

Željko Draženović

 

 

 

 

 


Uklanjanje azbesta

Utorak, 13.02.2018

 

www.vinkovci.hr

www.nevkos.hr

 

 

Obrazac možete popuniti i putem web verzije ovdje

Javni poziv i obrazac u PDF-u

 

Više podataka o otpadu koji sadrži azbest možete naći ovdje


 

 


osmrtnice smrtovnice


Glavni sadržaj Sajam zdravlja Foto galerija Dodatni sadržaj