Svjetski dan zdravlja u Vinkovcima

Ponedjeljak, 2010-03-29

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izabrala je za ovogodišnji Svjetski dan zdravlja (7. travnja) temu „urbanizacija i zdravlje" prepoznajući utjecaj koji urbanizacija ima globalno na zdravlje i zdravlje svakog pojedinca. Urbanizacija ima utjecaj na mnoge zdravstvene izazove povezane s vodom, okolišem, nasiljem i ozljedama, nezaraznim bolestima i faktorima rizika za nastanak kroničnih bolesti kao što su uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola . Urbanizacija je povezana i sa rizicima vezanim uz epidemije bolesti.

U 2007. godini statistički je evidentirano da je u svjetskim razmjerima populacija osoba koje žive u gradovima daleko premašila 50%, prvi puta u povijesti, a postotak i dalje raste. Do 2030. godine 6 od 10 osoba živjeti će u gradu, a taj broj narasti će na 7 od 10 do 2050. godine. Urbanizacija je nepovratan proces i trend koji je dio svijeta u kojem danas živimo.

 

Nalazimo se na prekretnici na kojoj se krećemo prema visoko urbaniziranom svijetu i trebamo prihvatiti posljedice koje taj proces ima na zdravlje - razumjeti, prihvatiti i odgovoriti na  prednosti kao i nedostatke.

 

Svjetski dan zdravlja 2010. osmišljen je da privuče pažnju na teme urbanizacije  i zdravlja. Želimo podići svijest o zdravstvenim izazovima povezanim sa urbanizacijom i potrebu za stavljanjem teme zdravlja u središte urbanog planiranja i aktivnosti različitih sektora.

 

Želimo promovirati aktivnosti usmjerene na zdravstvene rizike kao posljedice  urbanizacije:

§  povećana izloženost faktorima iz okoliša (zagađenje zraka, vode, otpad itd),

§  povećana izloženost faktorima nastajanja nezaraznih bolesti (uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola i droga),

§  povećana izloženost zaraznim bolestima (HIV/AIDS, TB, epidemijska gripa (H1N1), povećana izloženost nasilju,

§  povećana izloženost prometnim nezgodama,

 

Želimo pokazati spremnost lokalne vlasti da stvara uvjete kontinuiranog podizanja kvalitete života svojih građana i usmjerenost na održivi razvoj.

 

Važno je napomenuti da ogroman utjecaj na zdravlje u urbanom okruženju imaju faktori  koji su izvan zdravstvenog sektora - socijalne odrednice zdravlja. Ti faktori uključuju fizičku okolinu, dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga, lokalnu upravu, prihode i obrazovne mogućnosti. Zarazne bolesti kao HIV/AIDS,  kronične bolesti kao dijabetes i bolesti srca, mentalni poremećaji i smrt kao posljedica nasilja i prometnih nesreća također mogu nastati uz djelovanje ovih faktora.

Primjerice urbano planiranje može promovirati zdravije životne navike i ponašanja investirajući u promet, osmišljavanje i dizajniranje prostora koji promoviraju i potiču fizičku aktivnost.

 

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je gradove da jedan dan tijekom tjedna 7-11 travnja 2010. organiziraju  različite aktivnosti, a vrhunac je zamišljen kao zatvaranje jedne prometnice za promet i otvaranje za građane.

Cilj je ponuditi građanima različite aktivnosti, namijenjena za sve dobne skupine. Idealni dan za to je nedjelja 11. travnja.  Moguće je organizirati aktivnosti kao što su: zdravstveni pregledi, različite fizičke aktivnosti, hodanje, vježbanje, zdrava hrana itd.

 

Kako izabrati pravu prometnicu:

Ø  Mora biti atraktivno područje u koje ljudi žele doći i koja je lako dostupna

Ø  Mora biti stvarno značajna prometnica

Ø  Izabirući važnu i značajnu prometnicu šaljemo snažnu poruku

 

Kako planirati aktivnosti:

Ø  Za djecu

Ø  Za odrasle

Ø  Za starije

Ø  Za bogatije i siromašne

Ø  Dostupno za osobe s invaliditetom

 

Angažirati:

Ø  Političare

Ø  Upravljačku strukturu

Ø  Druge sektore (promet, sport, obrazovanje)

Ø  Poznate osobe (koji blizu stanuju i/ili su voljni sudjelovati)

Ø  Zajednicu, volontere, udruge

 

Mjeriti uspješnost:

Ø  Broj sudionika

Ø  Popularnost pojedinih aktivnosti

Ø  Utjecaj na primjerice kvalitetu zraka

 

 

Prijedlog aktivnosti

Ø  Organizirati sastanak potencijalnih sudionika/suorganizatora - međusektorska suradnja je vrlo važna

Ø  Dogovoriti zatvaranje prometnice -  nedjelja 11. travnja -u samom centru grada, koja je lako dostupna, organizirati na ulici aktivnosti koje se inače tamo ne provode - aktivnosti za djecu i mlade - crtanje, plesanje, rolanje (u suradnji sa vrtićima ili Udrugama), za odrasle i starije- šah, rolanje, plesanje, vježbanje, preventivne preglede, sajam zdrave prehrane....

 

Ø  Predložiti ostalim sektorima da se uključe u obilježavanje tjedan dana prije samog događanja  - npr. organizirati Okrugli stol o zdravlju u urbanom okruženju i sagledati utjecaj na zdravlje građana koji ima npr. promet u gradu, nedostatak zelenih površina, kvaliteta stanovanja, raspodjela socijalnih, zdravstvenih i kulturnih usluga u gradu itd, pozvati škole da se uključe i animiraju učenike o promišljanju teme zdravlja u urbanom okruženju (pisanjem članaka za školske novine), promovirati zdrave prehrambene navike, organizirati kvizove itd.,

 

Ø  Prijaviti događanje na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije

 

Ured Svjetske zdravstvena organizacije u Kobeu, Japan,  pozvao je gradove da se uključe u kampanju pod nazivom „1000 gradova 1000 života" (1000 cities 1000 lives) i organiziraju aktivnosti povodom obilježavanja, a vrhunac je nedjelja 11. travnja i zatvaranje prometnice. Globalni cilj Kampanje je doći do brojke od 1000 gradova sudionika.

Na web stranici SZO-a postoji formular kojim se prijavljuju planirane aktivnosti.

Drugi dio Kampanje pod nazivom „1000 života" prepoznaje pojedinca kao pokretača promjena u urbanom okruženju koje imaju utjecaj na zdravlje sugrađana. Kao primjer navodi se dječak iz Japana koji boluje od astme, a u svome gradu bori se za zabranu pušenja. Gradovi i građani pozvani su da prijave pojedince „šampione zdravlja", a cilj je sakupiti „1000 šampiona zdravlja".

 

Za više informacija o Svjetskom danu zdravlja pogledajte na web stranici:

 

http://www.who.int/world-health-day/2010/en/index.html

 

 

Molim Vas ako ste već ranije imali u planu održati kakvu aktivnost između 7. i 11. 04. 2010., navedite istu, te ćemo istu uklopiti u program obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2010. u Vinkovcima 

22. Sajam zdravlja

Četvrtak, 10.01.2019

 

Poziv za radionicu: eDozvola – novosti u sustavu i prikaz podataka u ISPU

koja će se održati

dana 20. 04. 2018. godine, od 12.00 do 14.00 sati

u Vinkovcima, u hotelu Slavonija, Duga ulica 1, (VIP-dvorana)  

(broj 9.5 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

 

Poziv za radionicu: Prosystem-sanacija kapilarne vlage

koja će se održati

dana 21. 04. 2018. godine, od 12.30 do 14.00 sati

u Vinkovcima, Poljoprivredni fakultet, H. D. Genschera16e 

(broj 9.6 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

Poziv za radionicuGrad i ja:

Mala škola arhitekture – Prostor i ja

koja će se održati

dana 21. 04. 2018. godine, od 12.30 do 14.00 sati

dvorana Poljoprivrednog fakulteta Vinkovci, H. D. Genschera 16E 

(broj 9.7 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

Skica rasporeda štandova

Najava 22. sajma zdravlja

Program 22. sajma zdravlja

 

Poziv gradonačelnika Ivana Bosančića, mag. oec. / Invitation of the mayor Ivan Bosančić, mag. oec.

Poziv prof. Šogorić, dr. med., nacionalna koordinatorica HMZG / Invitation of prof. Šogorić, dr. med., national coordinator HMZG

Poziv župana Bože Galića, dipl. ing. / Invitation of Mayor of Vukovarsko-srijemska County, Božo Galić

 

Središnja tema: 
Zdravlje, komunikacije, mediji & 
intersektorska suradnja

Središnja tema: 

Zdravlje, komunikacije, mediji &

intersektorska suradnja

 

Karika koja nam nedostaje - Medijska strategija i komunikacija za zdravlje

 

 

Smještaj / Accommodation

 

Hotel Admiral

 

Hotel Villa Lenije

 

Hotel Slavonija

 

Hotel Gem

 

Hostel Kristal

 

Hostel Plus

 

Hotel Kunjevci

 

Hotel Cibalia

 

Hotel Lady-M

 

 

 

VINKOVCI, U vinkovačkom Dječjem vrtiću Bajka u srijedu je održan Eko projektni dan koji predstavlja dio aktivnosti te predškolske ustanove u sklopu stjecanja statusa eko vrtića.


“Zadatak nam je očistiti okoliš, sortirati otpad, zasaditi cvijeće, pokostiti travu u dvorištu našega vrtića, urediti prilaz vrtiću te održati eko radionicu. Sve to činimo u suglasju i podršci s roditeljima te gradskim vlastima i tvrtkama Cvijećarstvo i Nevkoš čiji nam djelatnici pomažu u provedbi aktivnosti”, kazala je ravnateljica Bajke Ana Zulumović.

 

Također je navela kako je Eko projektni dan održan u sklopu 22. Sajma zdravlja koji već više od dva desetljeća promiče zdravi život i projekte vezane uz očuvanje i unaprijeđenje zdravlja i zaštite okološa. 

Iz Bajke očekuju kao bi status eko vrtića mogli dobiti u svibnju. 

 

Podršku sjtecanju statusa eko vrtića koji se provodi u sklopu projekta Udruge Lijepa naša iz Zagreba, daju i vinkovačke gradske vlasti. Po riječima pročelnice za društvene djelatnosti u Gradu Vinkovcima Andeje Vinković Grad Vinkovci aktivan je sudionik projekta stjecanja statusa eko vrtića i škola, a koji je u Vinkovcima do sada stekla jedino Poljoprivredno šumarska škola.

 

Željko Draženović

 

 

 

 

 

Ususret 22. Sajmu zdravlja održane radionice za djelatnike  javne uprave i samouprave

VINKOVCI, U okviru 22. Sajma zdravlja koji se održava od 20. do 22. travnja u Vinkovcima, u vinkovačkom hotelu Gem u srijedu je održana radionica namjenjena medijskoj edukaciji službenika javne uprave I samouprave I javnih ustanova na kojoj su okupljenima o “tajnama” novinarskog zanata te što novinari očekuju od javne uprave govorili dugogodišnji novinari Željko Draženović I Branimir Bradarić iz Udruge za medijsku kulturu, pluralizam I komunikacju Press+.

Ovo je prvo događanje u okviru 22. Sajma zdravlja koji za središnju temu ima “Zdravlje, mediji, komunikacije I intersektorska suradnja”, a kojim želimo educirati službenike I djelatnike javne uprave kako da lakše komuniciraju s medijima I novinarima”, kazala je koordinatorica 22. Sajma zdravlja Mandica Sanković dodajući kako će mediji biti sastavni dio I budućih Sajmova zdravlja jer je riječ o profesiji koja je povezana sa gotovo svim područjima života i bez koje je nemoguće komunicirati s javnosti.

Tijekom trosatne radionice, polaznici su educirani o značaju medija, potrebi veće transparentnosti javne uprave I samouprave u komunikaciji s novinarima, pisanju sažetaka te priopćenja za javnost kao I drugim oblicima komunikacije s medijima.

Uvijek je lijepo kada imate otvorenju suradnju I komunikaciju na relaciji predavač-polaznik, što je bio slučaj I na ovoj radionici čiji su polaznici pokazali veliki interes za stjecanjem novih I unaprijeđenje već postojećih znanja kada je u pitanju komunikacija s javnosti posredovanjem masovnih medija”, kazao je Željko Draženović.

U raspravi, nakon teoretskog I praktičnog dijela, otvorena su brojna pitanja o načinima funkcioniranja medija te prilagodbe javnih službi u načinima pristupa medija, a polaznicima je upućen I poziv da nazoče I radionicama koje će se na temu medija I komunikacija održati I u sklopu 22. Sajma zdravlja koji zajednički organiziraju Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija I Hrvatska mreža zdravih gradova uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja.

 

Željko Draženović

 

 

 

 

 


Uklanjanje azbesta

Utorak, 13.02.2018

 

www.vinkovci.hr

www.nevkos.hr

 

 

Obrazac možete popuniti i putem web verzije ovdje

Javni poziv i obrazac u PDF-u

 

Više podataka o otpadu koji sadrži azbest možete naći ovdje


 

 


osmrtnice smrtovnice


Glavni sadržaj Sajam zdravlja Foto galerija Dodatni sadržaj