Svjetski dan zdravlja u Vinkovcima

Ponedjeljak, 2010-03-29

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izabrala je za ovogodišnji Svjetski dan zdravlja (7. travnja) temu „urbanizacija i zdravlje" prepoznajući utjecaj koji urbanizacija ima globalno na zdravlje i zdravlje svakog pojedinca. Urbanizacija ima utjecaj na mnoge zdravstvene izazove povezane s vodom, okolišem, nasiljem i ozljedama, nezaraznim bolestima i faktorima rizika za nastanak kroničnih bolesti kao što su uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola . Urbanizacija je povezana i sa rizicima vezanim uz epidemije bolesti.

U 2007. godini statistički je evidentirano da je u svjetskim razmjerima populacija osoba koje žive u gradovima daleko premašila 50%, prvi puta u povijesti, a postotak i dalje raste. Do 2030. godine 6 od 10 osoba živjeti će u gradu, a taj broj narasti će na 7 od 10 do 2050. godine. Urbanizacija je nepovratan proces i trend koji je dio svijeta u kojem danas živimo.

 

Nalazimo se na prekretnici na kojoj se krećemo prema visoko urbaniziranom svijetu i trebamo prihvatiti posljedice koje taj proces ima na zdravlje - razumjeti, prihvatiti i odgovoriti na  prednosti kao i nedostatke.

 

Svjetski dan zdravlja 2010. osmišljen je da privuče pažnju na teme urbanizacije  i zdravlja. Želimo podići svijest o zdravstvenim izazovima povezanim sa urbanizacijom i potrebu za stavljanjem teme zdravlja u središte urbanog planiranja i aktivnosti različitih sektora.

 

Želimo promovirati aktivnosti usmjerene na zdravstvene rizike kao posljedice  urbanizacije:

§  povećana izloženost faktorima iz okoliša (zagađenje zraka, vode, otpad itd),

§  povećana izloženost faktorima nastajanja nezaraznih bolesti (uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola i droga),

§  povećana izloženost zaraznim bolestima (HIV/AIDS, TB, epidemijska gripa (H1N1), povećana izloženost nasilju,

§  povećana izloženost prometnim nezgodama,

 

Želimo pokazati spremnost lokalne vlasti da stvara uvjete kontinuiranog podizanja kvalitete života svojih građana i usmjerenost na održivi razvoj.

 

Važno je napomenuti da ogroman utjecaj na zdravlje u urbanom okruženju imaju faktori  koji su izvan zdravstvenog sektora - socijalne odrednice zdravlja. Ti faktori uključuju fizičku okolinu, dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga, lokalnu upravu, prihode i obrazovne mogućnosti. Zarazne bolesti kao HIV/AIDS,  kronične bolesti kao dijabetes i bolesti srca, mentalni poremećaji i smrt kao posljedica nasilja i prometnih nesreća također mogu nastati uz djelovanje ovih faktora.

Primjerice urbano planiranje može promovirati zdravije životne navike i ponašanja investirajući u promet, osmišljavanje i dizajniranje prostora koji promoviraju i potiču fizičku aktivnost.

 

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je gradove da jedan dan tijekom tjedna 7-11 travnja 2010. organiziraju  različite aktivnosti, a vrhunac je zamišljen kao zatvaranje jedne prometnice za promet i otvaranje za građane.

Cilj je ponuditi građanima različite aktivnosti, namijenjena za sve dobne skupine. Idealni dan za to je nedjelja 11. travnja.  Moguće je organizirati aktivnosti kao što su: zdravstveni pregledi, različite fizičke aktivnosti, hodanje, vježbanje, zdrava hrana itd.

 

Kako izabrati pravu prometnicu:

Ø  Mora biti atraktivno područje u koje ljudi žele doći i koja je lako dostupna

Ø  Mora biti stvarno značajna prometnica

Ø  Izabirući važnu i značajnu prometnicu šaljemo snažnu poruku

 

Kako planirati aktivnosti:

Ø  Za djecu

Ø  Za odrasle

Ø  Za starije

Ø  Za bogatije i siromašne

Ø  Dostupno za osobe s invaliditetom

 

Angažirati:

Ø  Političare

Ø  Upravljačku strukturu

Ø  Druge sektore (promet, sport, obrazovanje)

Ø  Poznate osobe (koji blizu stanuju i/ili su voljni sudjelovati)

Ø  Zajednicu, volontere, udruge

 

Mjeriti uspješnost:

Ø  Broj sudionika

Ø  Popularnost pojedinih aktivnosti

Ø  Utjecaj na primjerice kvalitetu zraka

 

 

Prijedlog aktivnosti

Ø  Organizirati sastanak potencijalnih sudionika/suorganizatora - međusektorska suradnja je vrlo važna

Ø  Dogovoriti zatvaranje prometnice -  nedjelja 11. travnja -u samom centru grada, koja je lako dostupna, organizirati na ulici aktivnosti koje se inače tamo ne provode - aktivnosti za djecu i mlade - crtanje, plesanje, rolanje (u suradnji sa vrtićima ili Udrugama), za odrasle i starije- šah, rolanje, plesanje, vježbanje, preventivne preglede, sajam zdrave prehrane....

 

Ø  Predložiti ostalim sektorima da se uključe u obilježavanje tjedan dana prije samog događanja  - npr. organizirati Okrugli stol o zdravlju u urbanom okruženju i sagledati utjecaj na zdravlje građana koji ima npr. promet u gradu, nedostatak zelenih površina, kvaliteta stanovanja, raspodjela socijalnih, zdravstvenih i kulturnih usluga u gradu itd, pozvati škole da se uključe i animiraju učenike o promišljanju teme zdravlja u urbanom okruženju (pisanjem članaka za školske novine), promovirati zdrave prehrambene navike, organizirati kvizove itd.,

 

Ø  Prijaviti događanje na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije

 

Ured Svjetske zdravstvena organizacije u Kobeu, Japan,  pozvao je gradove da se uključe u kampanju pod nazivom „1000 gradova 1000 života" (1000 cities 1000 lives) i organiziraju aktivnosti povodom obilježavanja, a vrhunac je nedjelja 11. travnja i zatvaranje prometnice. Globalni cilj Kampanje je doći do brojke od 1000 gradova sudionika.

Na web stranici SZO-a postoji formular kojim se prijavljuju planirane aktivnosti.

Drugi dio Kampanje pod nazivom „1000 života" prepoznaje pojedinca kao pokretača promjena u urbanom okruženju koje imaju utjecaj na zdravlje sugrađana. Kao primjer navodi se dječak iz Japana koji boluje od astme, a u svome gradu bori se za zabranu pušenja. Gradovi i građani pozvani su da prijave pojedince „šampione zdravlja", a cilj je sakupiti „1000 šampiona zdravlja".

 

Za više informacija o Svjetskom danu zdravlja pogledajte na web stranici:

 

http://www.who.int/world-health-day/2010/en/index.html

 

 

Molim Vas ako ste već ranije imali u planu održati kakvu aktivnost između 7. i 11. 04. 2010., navedite istu, te ćemo istu uklopiti u program obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2010. u Vinkovcima 

Uklanjanje azbesta

Utorak, 13.02.2018

 

www.vinkovci.hr

www.nevkos.hr

 

 

Obrazac možete popuniti i putem web verzije ovdje

Javni poziv i obrazac u PDF-u

 

Više podataka o otpadu koji sadrži azbest možete naći ovdje


21. Sajam zdravlja

Srijeda, 11.10.2017
21. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 21.-23. 04. 2017. godine.
Pročitajte više...

20. Sajam zdravlja

Ponedjeljak, 25.04.2016
20. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 15.-17. 04. 2016. godine.
Pročitajte više...

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU STRUČNOG USAVRŠAVANJA u POREČU 29. 06. 2015.

Utorak, 09.02.2016
OBAVIJEST O ODRŽAVANJU STRUČNOG USAVRŠAVANJA u POREČU 29. 06. 2015., u sklopu 22. MOTOVUNSKE LJETNE ŠKOLE UNAPREĐENJA ZDRAVLJA
Pročitajte više...

19. Sajam zdravlja

Petak, 17.04.2015
19. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 17.-19. 4. 2015. godine. U svrhu izdavanja potvrdnice za stručno usavršavanje, obvezno popuniti e prijavu...
Pročitajte više...Glavni sadržaj Sajam zdravlja Foto galerija Dodatni sadržaj