Održana konsenzus konferencija za unapređenje kvalitete života u Vinkovcima

Srijeda, 2011-06-15

Šezdesetak građana Vinkovaca različitih profesija i područja rada, sudjelovalo je u petak i subotu, 10. i 11. lipnja 2011. godine, na Poljoprivrednom fakultetu Osijek – Stručni studij Vinkovci na konsenzus konferenciji, radnom sastanku, tijekom kojega su predstavljeni dobiveni rezultati upitnika „Kako ja vidim Vinkovce“. Sudionici dvodnevne konsenzus konferencije i radionice odredili su okvire prioritetnih područja djelovanja i novih aktivnosti projekta „Vinkovci-zdravi grad“ za sljedećih pet godina.

 

Konsenzus konferenciju organizirali su Grad Vinkovci, Hrvatska mreža zdravih gradova Škole narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru Projekta Vinkovci zdravi grad. Organizaciju su proveli: gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, dr. med., nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Selma Šogorić, dr. med. i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca/koordinatorica Projekta Vinkovci - zdravi grad/nacionalna koordinatorica za zdravo urbano planiranje u okviru Projekta Hrvatske mreže zdravih gradova/magistrica javnog zdravstva mr. Mandica Sanković, dipl. ing. arh.


„Tijekom ova dva dana 'porađala' se vinkovačka slika grada i plan za zdravlje“, rekla je doc. dr. sc. Selma Šogorić. „Naime, prije pola godine počeli smo prikupljati informacije/subjektivne odgovore vinkovčana na šest pitanja. Ispitanici su bili predstavnici različitih profesija, politike, udruga građana, djelatnici gradske uprave. Odovori na upitnik su poslužili za izradu eseja, slobodnih tekstova koje smo objedinili, te dobili jedan tekst, obradili ga statističkom metodom analize slobodnoga teksta i dobili najtipičnije odgovore na postavljena pitanja u upitniku. Dobivene odgovore smo koristili kao polazište ova dva dana na konsenzus konferenciji. Analizom odgovora dobili smo opis vinkovačke zajednice s naznakom što se vinkovčanima sviđa/nesviđa u Vinkovcima, dobili smo viziju Vinkovaca/kako bi vinkovčani voljeli vidjeti Vinkovce za pet godina. Isto tako prikupili smo i kvantitativne (konkretne satističke) pokazatelje koji opisuju vinkovačku populaciju. Kvatitativni pokazatelji su ukazali da se postotak starijih od 65 godina trajno povećava a smanjuje se postotak onih do 14 godina. Također, iz kvantitativnih pokazatelja smo vidjeli kako je kvalifikacijska struktura zajednice dosta loša i nepovoljna u odnosu na druge hrvatske gradove jer je svega 12 posto osoba s višom i visokom školom što je slab intelektualni potencijal zajednice da bi vukao neki razvoj. Vidjeli smo također i kakva je zdravstvena slika, od čega ljudi umiru, obolijevaju, kakvo je stanje okoliša, sigurnosti zajednice. Sve su to bili podaci iznijeti sudionicima radionice.

 

Temeljem analitičkih rezultata sudionici radionice prvog su dana definirali najveće izazove/probleme Vinkovaca na kojima će se raditi idućih pet godina kako bismo unaprijedili kvalitetu življenja. Prvoga dana smo radili u pet tematskih skupina koje su bile samoinicijativno određene od sudionika radionce koja se održavala dva dana, a drugoga dana smo nastavili raditi i došli do okvira plana za zdravlje. Utvrdili smo što bi sve tebalo biti učinjeno u sljedećih pet godina, do 2017. godine, kako bi život u Vinkovcima bio kvalitetniji“, pojasnila je doc. dr. sc. Šogorić.

 

„U ova dva dana okupila se grupa od 60-tak vinkovčana koji žele sudjelovati u izradi slike zdravlja grada Vinkovaca i izradi okvira smjernica programa rada za unapređenje stanja u Vinkovcima za narednih pet godina. U prvom krugu prikupljana odgovora na upitnik, poslali smo na više od dvjesto adresa zamolbu s upitnikom. Anketi se odazvalo 115 ispitanika, dostavivši odgovor na upitnik. Od 115 vinkovčana koji su odgovorili na upitnik, njih 60-tak se odazvalo na dvodnevnu konsenzus konferenciju 10. i 11. lipnja 2011. godine. Sudionici radionica imali su vrlo aktivan pristup i vrlo odgovorno sudjelovanje u izradi prvoga preliminarnog programa za izradu slike zdravlja grada Vinkovaca. Kad kažemo 'slika zdravlja grada Vinkovaca', ona će biti izrađena ne u fotografskom smislu, nego kao publikacija, knjiga koja će biti dostupna svim građanima Vinkovaca. U knjizi će biti predstavljen program i plan rada za tematske grupe koje će sudjelovati u realizaciji toga programa. Kako sam već istaknula, oni koji doista imaju želju i volju uložiti sebe i dati svoj doprinos da se poboljša kvaliteta života u Vinkovcima sudjelovali su tijekom ova dva dana u radionicama, iskoristili su priliku, te se nadamo da će dalje nastaviti rad u izradi i realizaciji plana i programa Projekta Vinkovci – zdravi grad, tijekom narednih pet godina“, rekla je mr. Sanković.

 

Pet radnih skupna razradilo je prioritete vezane uz goruće probleme Vinkovaca, i to: 1)  kvaliteta života mladih, sudionici grupe bili su: Marina Lušić, Anto Jakovljević, Hrvoje Landeka, Marijana Križić, Suzana Zidar, Sonja Šimić, Danijela Tomica, Mirjana Bošnjak Kobaš, Nada Čordašić, Jasmina Grabovac, Ivan Blažević i Nada Nekić, 2) razvoj gospodarstva i zapošljavanje mladih i žena, sudionici grupe bili su: Željko Božić, Anto Vidović, Vladimir Vidaković, Snježana Kraljević, Mandica Sanković, Drago Kraljević, Vesna Kovč, 3) urbani komfor i ekologija, sudionici grupe bili su: Ante Gale, Borislav Manojlović, Mirko Martinović, Zlatko Virc, Željko Iveljić, Daria Fijačko i Krunoslav Kregar 4) obitelj i zdravlje,  sudionici grupe bili su: Marijan Sičanica, Marko Andabak, Gordana Trifunović, Dragana Leko, Helena Kuharić, Nađa Hardi i Darija Bogadi Klobučnik i 5) zdravstveni programi, sudionici grupe bili su: Dinka Kalaica i Dragana Leko.

Od kojih je najvažniji gospodarski razvoj i zapošljavanje mladih i žena. Vrlo važan izazov i vrlo često je u odgovorima spominjana kvaliteta života. Jedna je skupina vezana uz obitelj i zdravlje jer je vidljiv sve veći broj samačkih staračkih obitelji kao i jednoroditeljskih obitelji. Koliko se u Vinkovcima puno radilo na obnovi, izgradnji urbane infrastrukture, jedna će skupina i dalje raditi na tom području. Posljednja skupina koja je osnovana vezana je za zdravstvene programe jer je nazočna svijest da sa starenjem populacije treba više palijativne skrbi, ali isto tako su potrebni i programi promicanja zdravlja i sprečavanja bolesti.

 

U konsenzus konferenciji Izrada plana i programa rada Projekta Vinkovci zdravi grad, sudjelovali su: gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, zamjenici gradonačelnika Nada Čordašić i Tomislav Šarić, gradski vijećnici Slavka Bešlagić Langauer, Anto Vidović, Anto Jakovljević, Igor Banovac, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca/koordinatorica Projekta „Vinkovci - zdravi grad“/nacionalna koordinatorica za zdravo urbano planiranje u okviru Projekta Hrvatske mreže zdravih gradova/magistrica javnog zdravstva mr. Mandicom Sanković, djelatnici Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša: Nada Nekić, Katica Badžek, Ivanka Božanović, Darija Bogadi Klobučnik, Ivan Blažević, Ankica Hob, Daria Fijačko i Krunoslav Kregar, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Marija Muić, dipl. iur., Kata Krešić dr. med., Krunoslav Šporčić, dr. med.,  Dragana Leko, Ilija Cota, Vesna Kovač, Dinka Kalaica, Gordana Trifunović, Marina Lušić, Janja Mišić Rudelić, Marijana Križić, Suzana Zidar, Danijela Tomica, Ante Gale, Zoran Duspara, Sanja Crnaić, Marijan Sičanica, Marko Andabak, Borislav Manojlović, Mirjana Bošnjak-Kobaš, Željko Iveljić, Zlatko Virc, Vladimir Vidaković, Mirko Martinović, Antun Tičac, Snježana Kraljević, Zvonko Domačinović, Sonja Šimić, Željko Božić, Igor Galić, protojerej Predrag Azap,Helena Kuharić, Hrvoje Landeka, Drago Kraljević, Vesna Kovač, Berislav Božanović, Zvonimir Čordašić i Ivan Marijanović. Podršku održavanju konsenzus konferencije Izrada plana i programa rada Projekta Vinkovci zdravi grad dali su Hotel Gem, Amadeus d.o.o., Gelato d.o.o. i Poljoprivredni fakultet Vinkovci.

 

 „Sliku zdravlja grada Vinkovaca trebali smo napraviti i prije, ali kroz sve aktivnosti koje smo godinama radili zajedno s Hrvatskom mrežom zdravih gradova, puno smo toga napravli što se može vidjeti i kroz naš Sajam zdravlja. Zdravlje je jedan problem koji politika, ne samo hrvatska, nego i europska ne stavlja na ono mjesto na koje bi ga trebalo stavljati. Čovjek dok je zdrav ne misli na zdravlje i zdravstvene probleme. Zato smo mi ovdje kako bismo razmišljali o tome u trenutku kad smo zdravi i da pokušamo našim građanima stvoriti uvjete da budu zdraviji, da svi živimo što kvalitetnije i podignemo životni standard u Vinkovcima.“, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, dr. med.

 

Uklanjanje azbesta

Utorak, 13.02.2018

 

www.vinkovci.hr

www.nevkos.hr

 

 

Obrazac možete popuniti i putem web verzije ovdje

Javni poziv i obrazac u PDF-u

 

Više podataka o otpadu koji sadrži azbest možete naći ovdje


21. Sajam zdravlja

Srijeda, 11.10.2017
21. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 21.-23. 04. 2017. godine.
Pročitajte više...

20. Sajam zdravlja

Ponedjeljak, 25.04.2016
20. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 15.-17. 04. 2016. godine.
Pročitajte više...

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU STRUČNOG USAVRŠAVANJA u POREČU 29. 06. 2015.

Utorak, 09.02.2016
OBAVIJEST O ODRŽAVANJU STRUČNOG USAVRŠAVANJA u POREČU 29. 06. 2015., u sklopu 22. MOTOVUNSKE LJETNE ŠKOLE UNAPREĐENJA ZDRAVLJA
Pročitajte više...

19. Sajam zdravlja

Petak, 17.04.2015
19. sajam zdravlja, u Vinkovcima, 17.-19. 4. 2015. godine. U svrhu izdavanja potvrdnice za stručno usavršavanje, obvezno popuniti e prijavu...
Pročitajte više...Glavni sadržaj Sajam zdravlja Foto galerija Dodatni sadržaj