Održana konsenzus konferencija za unapređenje kvalitete života u Vinkovcima

Srijeda, 2011-06-15

Šezdesetak građana Vinkovaca različitih profesija i područja rada, sudjelovalo je u petak i subotu, 10. i 11. lipnja 2011. godine, na Poljoprivrednom fakultetu Osijek – Stručni studij Vinkovci na konsenzus konferenciji, radnom sastanku, tijekom kojega su predstavljeni dobiveni rezultati upitnika „Kako ja vidim Vinkovce“. Sudionici dvodnevne konsenzus konferencije i radionice odredili su okvire prioritetnih područja djelovanja i novih aktivnosti projekta „Vinkovci-zdravi grad“ za sljedećih pet godina.

 

Konsenzus konferenciju organizirali su Grad Vinkovci, Hrvatska mreža zdravih gradova Škole narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru Projekta Vinkovci zdravi grad. Organizaciju su proveli: gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, dr. med., nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Selma Šogorić, dr. med. i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca/koordinatorica Projekta Vinkovci - zdravi grad/nacionalna koordinatorica za zdravo urbano planiranje u okviru Projekta Hrvatske mreže zdravih gradova/magistrica javnog zdravstva mr. Mandica Sanković, dipl. ing. arh.


„Tijekom ova dva dana 'porađala' se vinkovačka slika grada i plan za zdravlje“, rekla je doc. dr. sc. Selma Šogorić. „Naime, prije pola godine počeli smo prikupljati informacije/subjektivne odgovore vinkovčana na šest pitanja. Ispitanici su bili predstavnici različitih profesija, politike, udruga građana, djelatnici gradske uprave. Odovori na upitnik su poslužili za izradu eseja, slobodnih tekstova koje smo objedinili, te dobili jedan tekst, obradili ga statističkom metodom analize slobodnoga teksta i dobili najtipičnije odgovore na postavljena pitanja u upitniku. Dobivene odgovore smo koristili kao polazište ova dva dana na konsenzus konferenciji. Analizom odgovora dobili smo opis vinkovačke zajednice s naznakom što se vinkovčanima sviđa/nesviđa u Vinkovcima, dobili smo viziju Vinkovaca/kako bi vinkovčani voljeli vidjeti Vinkovce za pet godina. Isto tako prikupili smo i kvantitativne (konkretne satističke) pokazatelje koji opisuju vinkovačku populaciju. Kvatitativni pokazatelji su ukazali da se postotak starijih od 65 godina trajno povećava a smanjuje se postotak onih do 14 godina. Također, iz kvantitativnih pokazatelja smo vidjeli kako je kvalifikacijska struktura zajednice dosta loša i nepovoljna u odnosu na druge hrvatske gradove jer je svega 12 posto osoba s višom i visokom školom što je slab intelektualni potencijal zajednice da bi vukao neki razvoj. Vidjeli smo također i kakva je zdravstvena slika, od čega ljudi umiru, obolijevaju, kakvo je stanje okoliša, sigurnosti zajednice. Sve su to bili podaci iznijeti sudionicima radionice.

 

Temeljem analitičkih rezultata sudionici radionice prvog su dana definirali najveće izazove/probleme Vinkovaca na kojima će se raditi idućih pet godina kako bismo unaprijedili kvalitetu življenja. Prvoga dana smo radili u pet tematskih skupina koje su bile samoinicijativno određene od sudionika radionce koja se održavala dva dana, a drugoga dana smo nastavili raditi i došli do okvira plana za zdravlje. Utvrdili smo što bi sve tebalo biti učinjeno u sljedećih pet godina, do 2017. godine, kako bi život u Vinkovcima bio kvalitetniji“, pojasnila je doc. dr. sc. Šogorić.

 

„U ova dva dana okupila se grupa od 60-tak vinkovčana koji žele sudjelovati u izradi slike zdravlja grada Vinkovaca i izradi okvira smjernica programa rada za unapređenje stanja u Vinkovcima za narednih pet godina. U prvom krugu prikupljana odgovora na upitnik, poslali smo na više od dvjesto adresa zamolbu s upitnikom. Anketi se odazvalo 115 ispitanika, dostavivši odgovor na upitnik. Od 115 vinkovčana koji su odgovorili na upitnik, njih 60-tak se odazvalo na dvodnevnu konsenzus konferenciju 10. i 11. lipnja 2011. godine. Sudionici radionica imali su vrlo aktivan pristup i vrlo odgovorno sudjelovanje u izradi prvoga preliminarnog programa za izradu slike zdravlja grada Vinkovaca. Kad kažemo 'slika zdravlja grada Vinkovaca', ona će biti izrađena ne u fotografskom smislu, nego kao publikacija, knjiga koja će biti dostupna svim građanima Vinkovaca. U knjizi će biti predstavljen program i plan rada za tematske grupe koje će sudjelovati u realizaciji toga programa. Kako sam već istaknula, oni koji doista imaju želju i volju uložiti sebe i dati svoj doprinos da se poboljša kvaliteta života u Vinkovcima sudjelovali su tijekom ova dva dana u radionicama, iskoristili su priliku, te se nadamo da će dalje nastaviti rad u izradi i realizaciji plana i programa Projekta Vinkovci – zdravi grad, tijekom narednih pet godina“, rekla je mr. Sanković.

 

Pet radnih skupna razradilo je prioritete vezane uz goruće probleme Vinkovaca, i to: 1)  kvaliteta života mladih, sudionici grupe bili su: Marina Lušić, Anto Jakovljević, Hrvoje Landeka, Marijana Križić, Suzana Zidar, Sonja Šimić, Danijela Tomica, Mirjana Bošnjak Kobaš, Nada Čordašić, Jasmina Grabovac, Ivan Blažević i Nada Nekić, 2) razvoj gospodarstva i zapošljavanje mladih i žena, sudionici grupe bili su: Željko Božić, Anto Vidović, Vladimir Vidaković, Snježana Kraljević, Mandica Sanković, Drago Kraljević, Vesna Kovč, 3) urbani komfor i ekologija, sudionici grupe bili su: Ante Gale, Borislav Manojlović, Mirko Martinović, Zlatko Virc, Željko Iveljić, Daria Fijačko i Krunoslav Kregar 4) obitelj i zdravlje,  sudionici grupe bili su: Marijan Sičanica, Marko Andabak, Gordana Trifunović, Dragana Leko, Helena Kuharić, Nađa Hardi i Darija Bogadi Klobučnik i 5) zdravstveni programi, sudionici grupe bili su: Dinka Kalaica i Dragana Leko.

Od kojih je najvažniji gospodarski razvoj i zapošljavanje mladih i žena. Vrlo važan izazov i vrlo često je u odgovorima spominjana kvaliteta života. Jedna je skupina vezana uz obitelj i zdravlje jer je vidljiv sve veći broj samačkih staračkih obitelji kao i jednoroditeljskih obitelji. Koliko se u Vinkovcima puno radilo na obnovi, izgradnji urbane infrastrukture, jedna će skupina i dalje raditi na tom području. Posljednja skupina koja je osnovana vezana je za zdravstvene programe jer je nazočna svijest da sa starenjem populacije treba više palijativne skrbi, ali isto tako su potrebni i programi promicanja zdravlja i sprečavanja bolesti.

 

U konsenzus konferenciji Izrada plana i programa rada Projekta Vinkovci zdravi grad, sudjelovali su: gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, zamjenici gradonačelnika Nada Čordašić i Tomislav Šarić, gradski vijećnici Slavka Bešlagić Langauer, Anto Vidović, Anto Jakovljević, Igor Banovac, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca/koordinatorica Projekta „Vinkovci - zdravi grad“/nacionalna koordinatorica za zdravo urbano planiranje u okviru Projekta Hrvatske mreže zdravih gradova/magistrica javnog zdravstva mr. Mandicom Sanković, djelatnici Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša: Nada Nekić, Katica Badžek, Ivanka Božanović, Darija Bogadi Klobučnik, Ivan Blažević, Ankica Hob, Daria Fijačko i Krunoslav Kregar, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Marija Muić, dipl. iur., Kata Krešić dr. med., Krunoslav Šporčić, dr. med.,  Dragana Leko, Ilija Cota, Vesna Kovač, Dinka Kalaica, Gordana Trifunović, Marina Lušić, Janja Mišić Rudelić, Marijana Križić, Suzana Zidar, Danijela Tomica, Ante Gale, Zoran Duspara, Sanja Crnaić, Marijan Sičanica, Marko Andabak, Borislav Manojlović, Mirjana Bošnjak-Kobaš, Željko Iveljić, Zlatko Virc, Vladimir Vidaković, Mirko Martinović, Antun Tičac, Snježana Kraljević, Zvonko Domačinović, Sonja Šimić, Željko Božić, Igor Galić, protojerej Predrag Azap,Helena Kuharić, Hrvoje Landeka, Drago Kraljević, Vesna Kovač, Berislav Božanović, Zvonimir Čordašić i Ivan Marijanović. Podršku održavanju konsenzus konferencije Izrada plana i programa rada Projekta Vinkovci zdravi grad dali su Hotel Gem, Amadeus d.o.o., Gelato d.o.o. i Poljoprivredni fakultet Vinkovci.

 

 „Sliku zdravlja grada Vinkovaca trebali smo napraviti i prije, ali kroz sve aktivnosti koje smo godinama radili zajedno s Hrvatskom mrežom zdravih gradova, puno smo toga napravli što se može vidjeti i kroz naš Sajam zdravlja. Zdravlje je jedan problem koji politika, ne samo hrvatska, nego i europska ne stavlja na ono mjesto na koje bi ga trebalo stavljati. Čovjek dok je zdrav ne misli na zdravlje i zdravstvene probleme. Zato smo mi ovdje kako bismo razmišljali o tome u trenutku kad smo zdravi i da pokušamo našim građanima stvoriti uvjete da budu zdraviji, da svi živimo što kvalitetnije i podignemo životni standard u Vinkovcima.“, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, dr. med.

 

22. Sajam zdravlja

Četvrtak, 10.01.2019

 

Poziv za radionicu: eDozvola – novosti u sustavu i prikaz podataka u ISPU

koja će se održati

dana 20. 04. 2018. godine, od 12.00 do 14.00 sati

u Vinkovcima, u hotelu Slavonija, Duga ulica 1, (VIP-dvorana)  

(broj 9.5 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

 

Poziv za radionicu: Prosystem-sanacija kapilarne vlage

koja će se održati

dana 21. 04. 2018. godine, od 12.30 do 14.00 sati

u Vinkovcima, Poljoprivredni fakultet, H. D. Genschera16e 

(broj 9.6 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

Poziv za radionicuGrad i ja:

Mala škola arhitekture – Prostor i ja

koja će se održati

dana 21. 04. 2018. godine, od 12.30 do 14.00 sati

dvorana Poljoprivrednog fakulteta Vinkovci, H. D. Genschera 16E 

(broj 9.7 u popisu tema u obrascu za prijavu)

 

Skica rasporeda štandova

Najava 22. sajma zdravlja

Program 22. sajma zdravlja

 

Poziv gradonačelnika Ivana Bosančića, mag. oec. / Invitation of the mayor Ivan Bosančić, mag. oec.

Poziv prof. Šogorić, dr. med., nacionalna koordinatorica HMZG / Invitation of prof. Šogorić, dr. med., national coordinator HMZG

Poziv župana Bože Galića, dipl. ing. / Invitation of Mayor of Vukovarsko-srijemska County, Božo Galić

 

Središnja tema: 
Zdravlje, komunikacije, mediji & 
intersektorska suradnja

Središnja tema: 

Zdravlje, komunikacije, mediji &

intersektorska suradnja

 

Karika koja nam nedostaje - Medijska strategija i komunikacija za zdravlje

 

 

Smještaj / Accommodation

 

Hotel Admiral

 

Hotel Villa Lenije

 

Hotel Slavonija

 

Hotel Gem

 

Hostel Kristal

 

Hostel Plus

 

Hotel Kunjevci

 

Hotel Cibalia

 

Hotel Lady-M

 

 

 

VINKOVCI, U vinkovačkom Dječjem vrtiću Bajka u srijedu je održan Eko projektni dan koji predstavlja dio aktivnosti te predškolske ustanove u sklopu stjecanja statusa eko vrtića.


“Zadatak nam je očistiti okoliš, sortirati otpad, zasaditi cvijeće, pokostiti travu u dvorištu našega vrtića, urediti prilaz vrtiću te održati eko radionicu. Sve to činimo u suglasju i podršci s roditeljima te gradskim vlastima i tvrtkama Cvijećarstvo i Nevkoš čiji nam djelatnici pomažu u provedbi aktivnosti”, kazala je ravnateljica Bajke Ana Zulumović.

 

Također je navela kako je Eko projektni dan održan u sklopu 22. Sajma zdravlja koji već više od dva desetljeća promiče zdravi život i projekte vezane uz očuvanje i unaprijeđenje zdravlja i zaštite okološa. 

Iz Bajke očekuju kao bi status eko vrtića mogli dobiti u svibnju. 

 

Podršku sjtecanju statusa eko vrtića koji se provodi u sklopu projekta Udruge Lijepa naša iz Zagreba, daju i vinkovačke gradske vlasti. Po riječima pročelnice za društvene djelatnosti u Gradu Vinkovcima Andeje Vinković Grad Vinkovci aktivan je sudionik projekta stjecanja statusa eko vrtića i škola, a koji je u Vinkovcima do sada stekla jedino Poljoprivredno šumarska škola.

 

Željko Draženović

 

 

 

 

 

Ususret 22. Sajmu zdravlja održane radionice za djelatnike  javne uprave i samouprave

VINKOVCI, U okviru 22. Sajma zdravlja koji se održava od 20. do 22. travnja u Vinkovcima, u vinkovačkom hotelu Gem u srijedu je održana radionica namjenjena medijskoj edukaciji službenika javne uprave I samouprave I javnih ustanova na kojoj su okupljenima o “tajnama” novinarskog zanata te što novinari očekuju od javne uprave govorili dugogodišnji novinari Željko Draženović I Branimir Bradarić iz Udruge za medijsku kulturu, pluralizam I komunikacju Press+.

Ovo je prvo događanje u okviru 22. Sajma zdravlja koji za središnju temu ima “Zdravlje, mediji, komunikacije I intersektorska suradnja”, a kojim želimo educirati službenike I djelatnike javne uprave kako da lakše komuniciraju s medijima I novinarima”, kazala je koordinatorica 22. Sajma zdravlja Mandica Sanković dodajući kako će mediji biti sastavni dio I budućih Sajmova zdravlja jer je riječ o profesiji koja je povezana sa gotovo svim područjima života i bez koje je nemoguće komunicirati s javnosti.

Tijekom trosatne radionice, polaznici su educirani o značaju medija, potrebi veće transparentnosti javne uprave I samouprave u komunikaciji s novinarima, pisanju sažetaka te priopćenja za javnost kao I drugim oblicima komunikacije s medijima.

Uvijek je lijepo kada imate otvorenju suradnju I komunikaciju na relaciji predavač-polaznik, što je bio slučaj I na ovoj radionici čiji su polaznici pokazali veliki interes za stjecanjem novih I unaprijeđenje već postojećih znanja kada je u pitanju komunikacija s javnosti posredovanjem masovnih medija”, kazao je Željko Draženović.

U raspravi, nakon teoretskog I praktičnog dijela, otvorena su brojna pitanja o načinima funkcioniranja medija te prilagodbe javnih službi u načinima pristupa medija, a polaznicima je upućen I poziv da nazoče I radionicama koje će se na temu medija I komunikacija održati I u sklopu 22. Sajma zdravlja koji zajednički organiziraju Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija I Hrvatska mreža zdravih gradova uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja.

 

Željko Draženović

 

 

 

 

 


Uklanjanje azbesta

Utorak, 13.02.2018

 

www.vinkovci.hr

www.nevkos.hr

 

 

Obrazac možete popuniti i putem web verzije ovdje

Javni poziv i obrazac u PDF-u

 

Više podataka o otpadu koji sadrži azbest možete naći ovdje


 

 


osmrtnice smrtovnice


Glavni sadržaj Sajam zdravlja Foto galerija Dodatni sadržaj